Naturklummen oktboer 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Christiania arbejder gartnergruppen med vedligeholdelse af stier, ramper og trapper, så folk kan gå tørskoede rundt på Voldanlægget, samt med beskæring af krat, træfældning især af risikotræer samt beplantning.
Foreningen til bevarelse af Christianias Frie Natur oplyser og formidler viden om vores artsmangfoldige natur, fugleliv og natursyn. Vi debatterer også om de løbende trusler udefra, som er vokset med byens altopslugende byggerier og nye beboere.
Vi laver hermed god tilgængelig natur og formidling af denne til glæde for os selv, naboer og gæster.
I løbet af den sidste måned er der desværre opstået 2 nye ideer – trusler fra udefrakommende aktører, der vil forringe vores natur yderligere og punkterer endnu en af vores uforstyrrede ”lommer”.
Cykelruten er et grelt eksempel på punktering af et fredeligt område og ødelæggelse af gode natur oplevelser, selv om den er til gavn for mange mennesker.
Byens stress har gennemboret os.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Åbning af hegnet ude ved Noma.

Vi har lige modtaget dette brev lydende således:

Mødedato 16.09.2024

Mødested Rådhuset 1 sal, værelse 51.

 

Medlemsforslag om fri passage langs Stadsgraven.

 

Det foreslås

 at Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at vende tilbage med en sag, der beskriver muligheden for at opnå fri passage langs Stadsgraven.

(stillet af Socialdemokratiet og der Konservative folkeparti)

 Motivering

 I dag er det ikke muligt at passere frit langs Stadsgraven. En af årsagerne er, at restauranten Noma blokerer for den frie passage, som vi i København ellers er vandt til langs havneområderne. Det begrænser Københavnernes mulighed for rekreation, spolerer motionsruter og hindrer adgang til en historisk og kulturel betydningsfuld del af byen.
 Derfor foreslår vi, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en sag, der beskriver muligheden for at genetablere fri passage langs Stadsgraven. Det er vigtigt for, at alle Københavnere og besøgende kan nyde fri adgang til vandet langs hele Stadsgraven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beslutning

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16 september 2024

 

Note; Godkendt uden afstemning.

 

Rent naturmæssigt er det en meget uheldig beslutning, da det er en af de små uforstyrrede ”lommer,” der efterhånden er tilbage på Christiania, som hurtigt kan udvikle sig til en meget befærdet sti med tab af natur, fred og biodiversitet til følge.
I august måned holdt lokaludvalgets miljøgruppe, sammen med Agenda 21 Indre by, Christianias Frie Naturforening og andre lokale naturforkæmpere en udstilling i Gallopperiet på Christiania som hed.  ”Naturen omkring os”.

I den forbindelse havde vi en del gæsteforedragsholdere og ture rundt i området.
En af turene var en rundvisning i Nomas have, som man kan læse om i Naturklummen fra september.
Haven er beplantet med mange flotte græsser, buske, blomster samt en del hjemmehørende arter.
Den summede af bier og insekter, en ”lomme” af en stille verden uden for mange menneskelige forstyrrelser.
På den anden side af det omtalte hegn, som skal fjernes, altså Christianiasiden, er bevoksningen på volden og langs vandet næsten uberørt med en lidt vild og snoet sti nu. Men det er ikke en del af drift og plejeplanen som er lavet i samarbejde med Staten at det skal forblive sådan. 
Den nordlige del af bærmestien, fra Noma til Langbortistan (sidste hus på stien før Noma), skal omlægges fra en sekundær opstået trampesti til en primær befæstet udrettet sti. Stien vil blive anlagt, hvor den nuværende trampesti omtrentligt forløber. Den befæstede sti anlægges i 2027.
Christianias plejeplan går i det store hele ud på at lave tilgængelige stier og trapper, der er brede og tørre at betræde for det kæmpe pres af mennesker, vi er udsat for i ”Bydelen”, for derefter så at lade naturen være mere og mere vild jo længere nord du kommer ud.
Konsekvensen ved at fjerne det nævnte hegn vil bevirke, at vi mister endnu en lille uforstyrret plet natur, som indeholder god biodiversitet.
Da vi allerede har et kæmpe pres på området vil dette tiltag forandre området og forringe freden betydeligt i den nordlige del af ”skoven”.

 

 

2.Skal Christianshavn have en Camino på Voldanlægget?

 

Et arkitektfirma, som hedder Juul Frost arkitekter, har fået den ide at lave en Camino på Christianshavn Vold.

Dette projekt er tilsyneladende blevet godkendt i Lokaludvalget, og de er begyndt at søge fonde til projektet. Men os på Christiania er overhovedet ikke blevet hørt. Vi opdagede projektet på facebooksiden ”Os fra Christianshavn”. Udover den oplysende person samt en anden person var der absolut ingen ønsker om flere horder af mennesker på voldene. NEJ TAK! var de fleste kommentarer. Der er tilsyneladende stor modstand imod projektet lokalt.

Desuden fører det link oplægget henviser til ikke til mere information om projektet.

Vi har prøvet at kontakte Arkitektfirmaet for at spørge mere ind til, hvad det indebærer, men når man ringer til dem, ved de ingenting, men beder os om at skrive en mail.

Først fik vi en ugyldig e-mail, efter at have ringet igen, fik vi en anden: Nu har vi så formuleret dette brev og håber på en dialog omkring projektet.

 

Kære Helle Juul

 

Vi er for nylig blevet bekendt med jeres ideer til en Camino på Christianshavns Vold.
Vi vil gerne vide, hvad planen går ud på i enkeltheder.
Ideen er i og for sig ok, så længe det er på den kommunale del af Christianshavns voldområde, men hvis ideen også omfatter Christianias del af voldområdet, syntes vi det er en dårlig ide, da presset på Christianiaområdet i forvejen er enormt stort.
Dels er der blevet over 50% flere Christianshavnere, der bruger området jævnligt f.eks. kondiløbere, firmakondiløbere i grupper, cykelturisme i større og mindre grupper samt horder af turister fra hele verden mm.
Vi har i Christiania en sårbar natur, som vi gør alt for at passe og pleje til fordel for artsmangfoldigheden og biodiversiteten. Vi har bl. a. 4 rødlistede fuglearter, hvor 2 af dem yngler her samt over 140 forskellige fuglearter registreret på DOF basen (Dansk ornitologisk forening)
Vi har i forvejen problemer med, at folk ikke kan lade være med f.eks. at plukke blomster, som er fødegrundlaget for sommerfugle, andre fugle og insekter, samt et stort slid på området som Christianias gartnergruppe vedligeholder.
Vi håber du forstår og vil sende os planen, så vi kan tage det op i et større forum på Christiania.

 

Mvh.

Jørgen og Line fra Christianias Frie Naturforening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For ikke så mange år siden var Christiania et sted, hvor man kunne ånde lettet op og trække vejret uden at skulle være på vagt for biler og fart, når man passerede indgangen,
Det var som at gå ind i en anden verden, væk for byens stress og støj. Man kunne høre fuglene synge og insekterne summe, og der var masser af uforstyrret plads og små oaser, man kunne slå sig ned i. Der er lavet meget forskning i, at når man bevæger sig i vild uforstyrret natur, healer det stress. Det kan man læse mere om på vores hjemmeside.
Men byen vokser og vokser omkring os, og blandt dem der ikke sætter pris på bare at bruge og nyde naturen på Christiania, har nogle alle mulige ideer, som de forsøger at presse ned over os og profilerer på vores bekostning.
Det værste i disse år er at det staten vil have vi skal bygge på området på bekostning af vores allesamens grønne bydel. En grøn bydel som i øvrigt er meget mere brugt end kommunens del, som virker temmelig tom for mennesker i forhold til Christiania.