Naturklummen april 2024 – Foråret er ankommet

Foråret er ankommet

Nu har vi passeret jævndøgn, og dagene bliver hastigt længere og lysere.
Solsorten synger atter på fuld hals i aftentimerne på de gode dage. Mange forskellige småfugle er ankommet for at yngle her, eller holde hvil, og tanke op på deres trækrute.
Der bygges reder og markeres territorier.

Mirabelletræerne er sprunget i blomst og står og lyser op i landskabet med deres hvide blomsterkroner, snart efterfulgt af kirsebær og andre frugttræer, alt imens det hele grønnes.
Vintergækker og erantis er afløst af violer og anemoner og mange andre små fine og farverige blomster på volden. I haver skyder hyacinter, krokus og påskeliljer op af jorden. Tulipaner og en stor variation af duftende blomster i alle farver står på spring til at blomstre lige om lidt.
Snart vil bier og insekter summe, flagermusene vågne, og et væld af forskellige æg blive lagt i alt, hvad der egner sig til dette formål.
Hele den gode tid ligger foran os.

Sommerfugle

Den knaldgule citronsommerfugl blafrer nu gennem det friske forårsgrønne løv på de lune solskinsdage.
Danmarks Naturfredningsforening beskriver citronsommerfuglens

 cyklus således; Citronsommerfuglen overvintrer som voksen sommerfugl i det fri, hvor den tåler minus 40 grader. I marts “tør den op”, og det er en af de første forårsbebudere, som du kan møde i naturen. I løbet af april og maj måned parrer den gule sommerfugl sig. Der er stor forskel på, hvor hurtigt de danske sommerfuglearter udvikler sig fra æg til voksen sommerfugl. Citronsommerfuglen er en af de hurtige. Selve parringen er dog ikke en hurtig affære. Det kan nemlig tage op til flere sammenhængende dage for citronsommerfuglen at parre sig. Hunnen foretrækker at lægge sine æg enkeltvis på friske blade af tørstetræ. Så har du træet i din have, kan du næsten være sikker på, at citronsommerfuglen flytter ind. Larverne vil du kunne se på oversiden af tørstetræbladene i omkring fire uger. De hviler sig med hævet forkrop. Efter omkring to uger som puppe kommer den smukke citronsommerfugl ud – til stor glæde for os mennesker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lepidopterolog Lars Andersen har mellem 2003 til 2013 dokumenteret 17 forskellige sommerfugle arter På Christiania. Det kan man læse mere på vores hjemmeside under; info – fauna – sommerfugle på Christiania. Se linket til hjemmesiden i bunden af artiklen.
Forskellige sommerfugle er afhængige af hver deres specifikke værtsplante. Aurora af løgkarsen, admiralen af brændenælde. Det hvide W af manna fra elmetræet osv.
Derfor passer vi godt på den mangfoldige flora og fauna vi har på Christiania.

 

Kære naboer og gæster

Desværre har nogle mennesker den opfattelse, at man bare kan plukke vilde blomster til buketter eller mad på Christiania og tage med hjem. Men det er vi slet ikke glade for, da vores vilde planter netop er værtspar for sommerfugle og andre insekter, som igen er føde for fugle og flagermus.
Lad blomsterne stå, så vi alle kan have glæde af dem, Tak!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbejdet med naturen

Christianias gartnergruppe laver et fantastisk arbejde med at udvikle, pleje og passe på artsmangfoldigheden på hele Christiania. De planter nye hjemmehørende træer, buske og planter samt fjerner invasiv uønsket beplantning, både i de grønne områder og den mere besøgte bydel.  Vi kan også takke dem for, at alle kan bevæge sig rundt på tørre stier og trapper på hele området.

I Christianias Frie Natur Forening arbejder vi desuden for at bevare, udvikle og formidle artsmangfoldigheden på området, for et bedre vandmiljø i Stadsgraven, stormflodssikring af Refshalevej, samt sænkning af den stigende lysforurening.

 

Når der nu skal bygges og laves om på mange af de små grønne biotoper, risikerer vi at miste nogle arter, hvis vi ikke er opmærksomme. Derfor er det vigtigt at gøre byudviklerne opmærksomme på, hvor og hvordan vi bygger nyt, da vi skal tænke naturen ind.

Især med de dystre fremtidsudsigter der er på tegnebrættet med massiv ny bebyggelse og omstrukturering på meget af området.

 

Forårsaktion  ”Ren Vold”

Den årlige aktionsdag ”Ren vold” forløb fint igen i år. Christianshavn var ude den 16. marts og Christiania den 23. marts. Vi var heldige med vejret og der blev serveret god mad, bål og dejlig musik.

Der blev samlet skrald både til lands og til vands i rigelige mængder, så nu kan vi gå et rent forår i møde til glæde for dyr og mennesker. En stor tak til alle der deltog.

 

Læs mere: www.christianias-frie-natur.dk