Naturklummen Juni 2024

Endelig meldte sommeren og varmen sin ankomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bierne summer, sommerfugle, dansemyg og insekter flagrer rundt.
Jorden kribler og krabler af edderkopper, bænkebidere, tissemyrer og andre insekter over alt.
Nye småfugle er ankommet for at yngle i sommerhalvåret.
Hvis man er heldig, kan man opleve flagermusene flyve rundt i skumringen, hvor de er aktive.
Hvidtjørn, syrener og kastanjetræerne står nu i fuld flor, og man kan høre gøgen kukke nu og da.
Hylden, kaprifolien og hunderosen er også lige på trapperne til at blomstre, så nyd vores vilde blomstrende træer og buske, før skoven går over i mere monotone grønne nuancer.
Ti gengæld kan vi hele sommeren glæde os over de vilde urter og blomster vi lader stå.
For ikke at glemme de 100 rosenarter og andre smukke blomstrende buske, træer og planter, der er plantet ud på hele området i løbet af de 53 år Christiania har eksisteret.

Vigtigt: nyd blomsterne, men lad dem stå!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mange af dem er føde for sommerfugle og andre insekter, og gartnernes valg for at øge biodiversiteten.

Blishønens unger, gæslinger og ællinger følger i halen på deres forældre.
Lappedykkerne er her i sommerperioden for at yngle. De skriger deres parringsskrig, som lyder som om man hiver en gris i halen, samtidigt med at de danser deres berømte ”pingvindans” med lidt tang i munden, hvilket svarer til at vi giver vores udkårne en buket blomster.

Nogle af rævene er desværre igen svært angrebet af skab, ligesom de også var for ca. 25 år siden. Den gang døde så godt som hele rævebestanden. Det var forfærdeligt at se på.
De ræve, der er angrebet af skab, lider et langt og smertefuldt forløb, før de bukker under. Desværre bliver vi gang på gang afvist af Dyrenes Beskyttelse, når vi prøver at få hjælp til dem.
Der er allerede flere der er bukket under dette forår efter nogle lange lidelsesfulde sygdomsforløb.

Christiania er tydeligvis et tilflugtssted for trængte vilde dyr (og mennesker), især efter at man er begyndt at bebygge så massivt rundt omkring os. De grønne områder svinder hastigt ind.
Det mærker man tydeligt, hvis man har fokus på de vilde dyr i vores natur gennem tiderne.
Da de byggede på Holmen, havde vi stor invasion af pindsvin, som regulerede sig efterhånden.
De lange årtier uden ræve gav optimale forhold for pindsvin, og de fugle der rugede i rørskoven.

Efter at Margreteholmen blev bebygget og Refshaleøen er blevet befolket, er ræven vendt stærkt tilbage. Det må have været en fest for de første ræve, da naturen var fuld af lækkerbiskener bl.a. i form af æg og pindsvin, og bestanden eksploderede. Desværre har de nu ædt alle pindsvinene, og fuglene får også ædt alle deres æg, hvis de ruger i rørskoven. Derfor har vi bygget nogle små tømmerflåder, som vandfuglene flittigt benytter.
Men på vandet er der også stor fare. De store måger tager jævnligt en tur langs rørskoven og snupper en unge i ny og næ.
Den ene brød den andens død.
Anderledes står det til med svanerne, fordi de insisterer på at bygge deres reder i rørskoven, hvilket ofte resulterer i at ræven æder deres æg, så de til sidst opgiver. Det eneste sted det er lykkedes at få nogle svaneunger på vingerne, er fra de par der yngler på Kaninøen, hvor ræven ikke kan komme ud, samt i Ydre Stadsgrav, hvor nogle søde unge mennesker har bygget en flåde til dem under et træ, hvor svanerne gerne vil bygge deres rede.

Christianias Frie Natur er sammen med Lokaludvalgets Miljøgruppe, Miljøpunkt Indre by, Christianshavn samt Christianias gartnergruppe i gang med at forberede en udstilling om naturen på og omkring voldanlægget. Den løber af stablen i august på Gallopperiet – Stadens Museum for Kunst – med fernisering lørdag den 10. august. Den vil udover selve udstillingen rumme foredrag, aktiviteter og guidede ture på Christiania og i hele bydelen for børn og voksne.
Hold øje med plakater og Ugespejlet for oplysninger og program.

Vi vil til sidst gerne opfordre alle til at bruge Christianias hyggelige spisesteder, musiksteder og virksomheder i denne omvæltningernes svære tid, hvor mange af de sædvanlige besøgende holder sig væk, hvilke bevirker at vores virksomheder er økonomiske trængte.
Der er loppemarkedet i Pusherstreet hver lørdag hele sommeren og gratis koncerter på Nemoland hver søndag. Da Nemoland næsten ingen omsætning har i disse omvæltningstider, er det i år ikke tilladt at tage sin egen mad og drikke med. Støt op og køb din mad og drikke der, så bandet kan blive betalt, og de gratis koncerter kan fortsætte fremover.

Vi ønsker alle en rigtig god sommer