Naturklummen marts 2024

Efter en usædvanlig regnfuld, solfattig og stormfuld februar peger uret atter imod foråret.
Dagenes længde er tiltaget med over 3 timer.
Jorden vågner, erantis og vintergækker er sprunget i blomst, snart vælter det op med violer, tulipaner, hyacinter, påskeliljer og mange andre varianter af løgplanter, som bebuder forårets komme.
Gederamsen er kommet med friske nye blade, og man kan ane bittesmå knopper på hvidtjørn, mirabeller og vild rose. Planteriget vågner stille og roligt og snart grønnes skoven, fuglene bygger reder, og nyt liv kommer til. En ny cyklus er begyndt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Solsorten er begyndt at synge for fuld hals i de solrige skumringstimer. De første pibeænder er på gennemrejse, gæssene og den toppede lappedykker er ankommet for at yngle her til sommer.
En lille flok troldænder ligger og hviler ud om dagen, om natten tager ud på havet og spiser.
Spætten hakker stadig i træerne, som er en af de karakteristiske lyde i vintermånederne på Volden.
I perioder, hvor temperaturen daler, får vi ofte besøg af andre fuglearter end de fastboende. En ihærdig fotograf fik taget nogle fantastiske billeder af en flok silkehaler og dompapper for nylig, som opholdt sig en kort periode på Christianshavn. Disse billeder har jeg fået lov til at bruge til artiklen. Silkehalerne er nemme at kende på deres flotte farver og toppede fjerdragt og de fine lyd som minder om små klokker.
De næste par måneder er der mange fugle, som er på træk igennem vores område. Så hold øjne og øre åbne, når I går tur i det grønne.

Lysforurening

Vi har igen været ude at gå med Kultur og Fritid Amager Øst omkring lysforureningen fra Kløvermarken. Mødet kom i stand, efter at Lokaludvalget på foranledning af Christianias Frie Natur havde skrevet til kommunen. Den nye chef Lars Lunde og hans tekniske rådgiver mødte op en sen tåget aften. De gav sig god tid til at se lysmasterne både på Kløvermarken og på Holmen bag Hal C samt at diskutere løsninger. Der er kommet flere forslag på bordet. Vi har ytret ønske om en belysning, som den på Holmen – I kan jo selv gå en tur forbi om aftenen og videre ad cykelruten og stille jer ved indgangen til Christiania, hvor lyshavet fra begge anlæg kan ses – og opleve forskellen.

Kærlighed til Christianshavn Vold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu er det ved at være tid til den årlige forårsrengøring i de grønne områder. Det foregår før fuglene bygger reder og skoven grønnes.
Det første år samlede vi over 4 tons plastik og andet skrald, hovedsageligt i rørskoven, fra Langebro til Margrete bassinet. Det blev en vældig succes som efterfølgende blevet til en årlig begivenhed.
Så kan vi alle gå et rent forår i møde, til gavn for både dyr og mennesker.
Tag gerne børn, gummistøvler og varmt tøj med!

I år foregår det d. 16. marts på Christianshavn.
Der er gratis morgenmad i Christianshavns beboerhus fra kl. 10. Efter morgenmaden bliver der delt ”snappere” sække og handsker ud, det slutter kl. 14.
Det plejer at være superhyggeligt og giver en god oplevelse af et godt sammenhold på Havnen.
På Christiania holder vi arrangementet ugen efter, lørdag d. 23. marts.
Vi har base i Sølyst (ved den lille sandstrand) ved fritidshjemmet. Der er gratis morgenmad fra kl. 10, efterfølgende bliver der delt grej ud. Der er frokost kl. 13 og vi slutter kl. 16.
Alle er velkomne.

Til slut vil vi dele et digt af Halfdan Rasmussen, som vist passer godt til tiden.

Den fregnede gartner fra Bagsværd
Hvis arm er så stærk som et tagspær
Steg op i kareten med pigen
Og råbte: Nu standser vi krigen!

Så tømte de sække og poser
Og dryssede liljer og roser
Og frø af utallige arter
Imellem de stridende parter.

Og før militæret ku´ skyde
Med kugler og rædsomme lyde
Skød bellis, violer og brombær
I vejret i stedet for bomber

Og en general der var væltet
Stak blå anemoner i bæltet
Og droppede bøsse og slagsværd
Og nu er han gartner i Bagsværd