Naturklummen (februar 2017)

Det har været en mild og grå vinter.

Isen dækkede dog Stadsgrave i en kort periode, hvilke gav nogle lide sjove og andre natur oplevelser end det grå.

Luften er jo frisk og klar og renere når solen ellers skinner, og minder os om at nu går vi de lysere tider i møde.

For det første giver isen et anderledes pastelagtigt lys i landskabet, som forandre sig hele tiden, efter vejr, lys og de forskellige tider på døgnet, i form af snedække, eller smeltehuller. Især i aften skumring, er det værd at gå en tur langs Stadsgraven, hvor de store flokke af krage fugle lander på isen, før de giver sig til ro på Kaninøen, hvor en stor flok fiskehejrer desuden også holder fast til.

Om dagen er flagspætten, sjaggeren halemejser og andre vinter gæster et almineligt syn, og hvis man er rigtig heldig kan man se isfuglen, som for nyligt er observeret her.

En en lille flok svaneunger, der har slået sig sammen, blev tilbage, mens de fleste voksne forlod Stadsgraven men isen lå her. Det var komisk at følge ungerne gebærde sig rundt på isen, de skal lære det nye element at kende, glider rundt, og laver åbne kanaler, hvis det er muligt, og prøver deres kræfter af. Nogle gange ligger de også i lang tid og hviler ud på isen, og mange tror de er frosset fast, men det sker som regel aldrig.

Det er dog en stakket frist, at de kan boltre sig her, for snart begynder den nye yngletid og så bliver de tævet ud af de voksne, og skal ud og lære verden at kende på godt og ondt.

Blishønsene, ænder, rørhøns og troldænder stuvede sig sammen, i de små vandhuller i isen som de kan holde åbne ved at holde sig samlet i flok.

Nu er isen væk, flere unger har slået sig til flokken og er nu vokset til 10 ung svaner.

De første voksne svaner er begyndt deres forårs flirt ved at vende hoveder, så der opstår det karakteristiske hjerte formede hul mellem dem, dagen er tiltaget med ca. 1 time og spirene pibler op af jorden, så nu banker foråret allerede på.

Ræven har sin daglige gang her på Staden, så her har de vilde dyr heldigvis et fristed i en ellers hurtigt voksende menneske domineret ny bebygget bydel.

I øvrigt gentager vi succesen igen i år, med en kæmpe forårs oprydning i de grønne områder, sammen med Christianshavn d. 11 marts, sidste år samlede vi ca. 2 ton plastik sammen.

Det er super hyggeligt at deltage.

Mvh.

Foreningen til bevarelse og udvikling af Christianias frie natur.