Naturklummen (marts 2018)

Så kom der omsider en lille uges tid med rigtig vinter.

Stadsgraven frøs til en kort periode hvilke forårsagede en større om rokering af fuglelivet i området.

Det betød bla. naturlig afgang for sidste sommers grå svaneunger, som blev presset ud af isen fra barndommens trygge rammer i ly af forældrenes beskyttelse, derfor så man en del store grå unger vade forvirret rundt på isen.

Kun de stærkeste og mest heldige overlever det første år, og flere er allerede gået til i denne periode.

Det svanepar der kun fik en overlevende unge i reden på Kaninøen i sommers, som siden blev tævet videre til næste territorium nord for Dyssebroen af et ældre svanepar, har værnet ekstra meget om den, og det er helt tydeligt den største og flotteste grå svaneunge af årets kuld på Christianshavn.

Da isen kom fløj forældrene væk i to dage og efterlod den fortvivlede unge tilbage, men som de omsorgsfulde forældre de tydeligvis er, kom de tilbage og hentede ungen og fik den placeret et optimalt sted i nærheden hvor den nu skal lære at klare sig selv og livets vilkår og svane heraki at kende.

Forældrene er nu kommet tilbage, klar til at kæmpe for en rede plads i Stadsgraven til næste sæson.

Da Stadsgraven er et yngleområde ser man dem som regel kun i par, med eller uden unger, da de ikke kan tåle synet af hindanden ligger de som regel inde i kurtinerne ( bugtene) hvor de netop ikke kan se hindanden, eller at hannerne der ligger ud for bastionerne mens de snurrer rundt om sig selv og hindanden for at markere og forsvare deres territorium, dette bliver ofte misforstået af os mennesker som kurtisering.

Søerne er derimod en slags fællesområde for yngre, enlige og ældre svaner og et attraktivt sted at sætte deres store unger af når tid er.

Fra nu af og til foråret bliver de grå unger der ikke kan finde ud af at flyve ud i verden, eller lander et ”optaget” sted ofte set stå på land mens et par voksne svaner forhindrer den i at gå i vandet, det er bedst at lade dem være, til de selv finder ud af at komme videre, for hvis man jager dem i vandet bliver de straks tævet eller jaget op igen, de skal selv finde ud af at flyve væk og finde en plads de kan være.

De andre småfugle har også måtte rykke sig rundt for at finde føde.

Isfuglen har været en daglig gæst i Indre Stadsgrav i denne periode, da isen i Ydre Stadsgrav har lukket helt af for for fiskeri, der opholder den sig for det meste da der er uforstyrret og mange tjørn der bugter sig ned til vandfladen hvor den kan sidde og fiske.

Silkehalerne har været en tur igennem området, og spist godt af de mange tjørnebær og frugter der vokser her, bogfinke og andre småfugle der ikke er her til daglig er også på besøg i denne vintertid.

Da foråret nærmer sig, vil vi endnu engang gøre opmærksom på ”Ren Vold” aktionsdagen lørdag d.10 marts, hvor vi Christianitter sammen med Christianshavnerne rydder de grønne områder og rørskoven for plastik og skrald, før fuglene begynder at bygge reder.

Der er morgenmad i Beboerhuset fra kl.10-11 og frokost fra 13-14.

Den 11 marts fortsætter vi på Refshalevej samt de områder vi ikke nåede lørdag.

Tag jeres familie med og husk evt. Gummistøvler og varmt tøj.

Vel mødt.