Comet-vinter Naturklummen januar 2023

Så kom vi igennem vintersolhverv og mørketiden, som har virket ekstra mørk i år, da der har været overskyet det meste af tiden. Tiden har været til ro, refleksion og indendørs aktiviteter.

Tunge skyer har også overvældet os på andre områder denne vinter: ny regering, krig i Europa, oprustning og stigende inflation.

Men nu lysner det heldigvis lidt for os allesammen. Dagen er tiltaget med 1 time og 15 minutter. Når solen ind i mellem bryder igennem skyerne, går der pludselig forår i fuglene. De bliver mere aktive og spurvene giver en lille forsmag på deres forårssang, luften bliver klarere og lyset giver samtidigt os mennesker ny energi.

Blishønsene puster sig op, slås og larmer for at markere deres territoriale grænser til den nye sæson. Det ser voldsomt ud, når de ryger i totterne på hinanden. De er kendte for deres temperament. Solskin løfter deres humør og giver en forsmag på, hvad der snart er i vente. Men når det atter bliver overskyet, forsvinder den opløftede og hektiske stemning som dug for solen, og det hele går ud for dem på at overleve resten af vinteren.

Den globale opvarmning er den, vi i virkeligheden burde fokusere på, da den er en kæmpe trussel for de næste generationer. Den har vi kunnet mærke i sommer, især i Sydeuropa. Det problem er røget helt i baggrunden. I stedet opruster hele verden og det forværrer kun situationen. Der er brug for bæredygtige løsninger og fokus på at passe på naturen – også den i byen.

Faktisk trives biodiversiteten bedre i byen, bl.a. fordi landbruget har opdyrket så megen monokultur ved brugen af sprøjtegift. Dette fænomen burde vores politikere tage mere alvorligt og sætte sig dybere ind i, for så hurtigere at få integreret mere natur i byudviklingen. I det mindste lytte helt åbent til de borgere, som f.eks. råber op om at bevare Lærkesletten og Tornsangerland. Kommunen har desværre allerede bebygget alt for meget og alt for dyrt i området.

Selv på Christiania kræver staten nu, at der skal bygges på mange af de grønne områder, som vi, gennem mere end 50 år, har beplantet og plejet og løbende gør alt for at passe på.

Nogle gode tiltag i byen er der heldigvis i gang, f.eks. med grønne tage og ditto husfacader.

Fuglelivet i havnen er desværre også bemærkelsesværdigt nedadgående pga. By & Havns politik med mere menneskelig aktivitet i havnen = forstyrrelser i hver en krog. Christianias Frie Natur har i mange år foreslået, at der laves nogle uforstyrrede lommer/områder uden bådtrafik, hvor fuglene kan bygge reder og slappe af. Dette vil desuden være til gavn for byens borgere, hvor især børn kan lære noget om fugle og natur.

Der er heldigvis stadig et svanepar, som yngler i Christianshavns Kanal. Men hver sommer går mange af ungerne desværre til pga. den stigende trafik og manglen på steder, hvor de ellers kunne være. Det så man tydeligt under coronapandemien, hvor alle 10 unger overlevede sommeren. Nu er der meget færre svanepar i kanalerne end for bare 5 år siden.

Tømmerflåderne på Christiania bliver flittigt brugt året rundt, især af blishønsene til at bygge reder på, men også af alle vandfuglene fra svaner til grønbenet rørhøne. Dette er især et godt initiativ, da bydelen efterhånden huser mange ræve og fordi fugleungerne jo skal op og tørre, hvile og sove et sikkert sted under deres opvækst.

Kommunen vil gerne sponsorere nogle tømmerflåder til fuglene i Stadsgraven, mellem Torvegade og Langebro. Desværre er det en lidt omstændelig proces, da det både forlanges, at der skal laves tegninger, beskrives hvilke materialer, der skal bruges, lægges budget, samt foreligge et forslag til placering.

Christianias Frie Natur foreslår, at der skal sættes lidt planter på tømmerflåderne, f.eks. i form af plantekasser, så ællinger og andre fugleunger kan hvile trygt i sikkerhed og skygge i de kommende varme sommerdage. Små grønne øer vil være optimale. De skal så bygges og sættes ud.

Hvis der er nogen, som kunne tænke sig at være med til en del af dette projekt – eller påtage sig opgaven – vil det være yderst velkomment. Der bliver holdt et møde om projektet, d. 8. februar kl. 10.30, som man kan melde sig til her, hvis man er interesseret: kontakt@christianias-frie-natur.dk

I øvrigt er det ikke tilladt at sejle i kajak eller paddleboard i hverken Ydre eller Indre Stadsgrav, ifølge lokalplanen, hvilket desværre ikke alle ved eller respekterer. Det er dog tilladt at sejle i kano, da den sejlads som regel har et formål, som f.eks. at samle skrald i vandet eller at lære børn at gebærde sig på vandet.

Årets aktion, ’Ren Vold’, på Christianshavn, er i år sat til d. 18. marts! Så sæt allerede nu et kryds i kalenderen, hvis I vil være med! Det plejer at være super hyggeligt med gratis forplejning, indsamling af skrald i de grønne områder, og har været en stor succes hvert år.

I disse dage kan man – som noget helt ekstraordinært – være heldig at se kometen C/2022 E3 (ZTF). Den blev først opdaget sidste år og var senest forbi jorden for 50.000 år siden. Kometen kommer tættest på os, d. 1 februar. Man skal kigge op på himmelhvælvet mellem Karlsvognen og Nordstjernen, hvor kometen har sin bane. Men den kan være svær at se, bl.a. fordi vi nærmer os fuldmåne. Der kræves nemlig minimal lysforurening, samt en skyfri himmel, for at kunne observere dette fænomen… Det kan dog ses som en kærkommen lejlighed til at glæde sig over hvilket fantastisk univers, som vi småbitte menneskedyr er en del af!

Fortsat god vinter!