Plastik og atter plastik (maj 2015)

Nu springer skoven ud på voldene. Man kan næsten stå og se bladene folde sig ud. Blomsterne pibler op, og der er maser af fugle-kvidder i luften. Fuglene ligger på reder overalt i sivene, og de store svaneunger fra sidste år bliver smidt på porten, så der er klar til et nyt kuld. Der kæmpes bravt om territorier, da kun de stærkeste får en redeplads, så der er masser af vingesus i luften.

Ræven har allerede taget den første høne til ungerne et sted.

En ny spændende sommer kommer os i møde.

Denne måned har ellers stået i affaldsoprydningens tegn. Omkring de vandområder på Christiania, der er mest besøgt af mennesker, har vi indsamlet oceaner af plastikposer, flamenco, lightere, flasker, papkrus og lignende op fra vandet. I gennemsnit omkring èn sort sæk pr fem meter, og vi har brugt en fuld dags arbejde langs sivene på land.

Langs Refshalevej blev der fyldt en container med top, især flamenco var et problem. Hver dag ligger nye chips-poser, plastkrus, emballage fra gadekøkkener og lignende og flyder.

Skrald og vores skraldekultur er et kæmpe problem. Alt er pakket ind i plastik, og selv om der står skraldespande over alt, smider mange alligevel affaldet på jorden.

Der burde laves en stor offentlig kampagne imod det, så folk bliver mere ansvarsbevidste om problemet, for mange tænker nok slet ikke på det.

Plastik opløses med tiden til mindre og mindre partikler, som forurener miljøet. Mange vilde dyr og fugle kommer galt af sted.  Desværre er det et lille tegn på et stort globalt problem, som mange ikke kender konsekvenserne af. Mange regner nok med, at Kommunen rydder op.

Fuglene går i øvrigt også i de åbne skraldespande bl.a. ved Ravelinen, så det spredte affald flyver i søen. Det ville være en god idé, hvis kommunen opstillede lukkede skraldespande i stedet for de åbne, især ved vandet.

Så hold naturen ren! Lad os prøve at opdrage hinanden lidt i fremtiden.

Fugleturen i starten af april var en stor succes – trods blæsevejret. Omkring 25 mødte op sammen med Christiania TV, så i nærmeste fremtid kan noget af turen ses i sendetiden samt på youtube. Der er også planer om at lave flere naturprogrammer fra Christiania.

Mange af deltagerne efterlyste flere naturture. Det vil vi forsøge at arrangere.

Foreningen til Bevarelse og Udvikling af Christianias Frie Natur.