Nedrivning af 9 huse (Maj 2022)

Endnu en dejlig solrig måned er passeret og fuglene er i fuld gang med rede bygning og udrugning.
Sommerfuglene flagrer rundt og humlebierne summer lystigt i haver og på volden.

Skoven er ved at springe ud og gartnerne er i fuld gang med træbeskæring m.m., mens tid er, før sommeren rigtig tager fat.

De første gæslinger tramper nu rundt efter forældrene ved Ravelinen, en art, der de sidste år er stigende i området. Gæs har en bemærkelsesværdig adfærd, da de ældre gæs ”stjæler” de yngre gæs‘ unger, derfor kan man nogle gange se et gåsepar med over 30 unger efter sig, som faktisk ikke er deres egne.
Svanen derimod, og de fleste andre fugle tolererer ikke andres unger som de ofte slår ihjel hvis de kommer for tæt på. Der er dog eksempler på at svanen kan stjæle andre svaners unger, men det er kun når de er få dage gamle når de ikke har lært hindanden at kende endnu

Svanen har indtil videre holdt stand på Kaninøen trods en større invasion af tilkomne svanepar den sidste tid, hvilket nogle år har fået alt rugning til at mislykkes. Det har lykkedes hannen at holde dem stangen i næste bugt indtil videre.

Ræven er godt polstret i år og har i denne tid kronede dage med svaneæg og rugende vand-fugle i rørskoven på menyen.
Svanerne foretrækker at bygge deres reder i rørskoven, trods rævens hærgen, selv om vi sidste sommer satte en del tømmerflåder ud i Stadsgraven, som de kan bygge på. De elsker dog at anvende dem til at slappe af og pudse sig på sammen med de andre fuglearter i søen.

Pindsvinene er desværre så godt som forsvundne, da de også er en del af rævens bytte.

Den enes brød den andens død, sådan er naturen indrettet.

En anden art, der er truet i denne tid, er nogle af de beboere som jeg vil kalde skov og rør-nitter. Dem der i sin tid valgte at udleve deres drøm, i og med naturen i ”Den Blå Karamel” og ”Bjørnekloen”, de 2 yderste bastioner imod Margreteholmen, med meget nænsomt plejet natur.
De fleste af disse huse har ligget der i 40 – 45 år.

 

 

Regeringen forlanger at i alt 9 huse skal rives ned før sommerferien, en del af den aftale 5, som vi blev tvunget til at indgå for 10 år siden, i tillæg til købet af det centrale Christiania. Man kan læse om denne aftale på vores hjemmeside.

Det er ellers de områder, der er mindst privatiserede på Christiania, der er ingen private haver omkring disse huse, så hele området er tilgængeligt for offentligheden, hvilket ikke er tilfældet i mange andre dele af Christiania.
Det er faktisk tryghedsskabende med disse huse, da der bliver holdt øje med området, så der ikke kan foregå skumle ting og sager.

Denne aftale er et efterladenskab fra Anders Fogh Rasmussens militante æra, hvor volden skulle ”genoprettes” som Kastellet, men tiden er en anden og klimaet er nu på dagsordenen så der er brug for træer og buske til at opfange f.eks. vand fra skybrud, og give de hastigt svindende arter bedst mulige vilkår.

Naturen på Christiania har desuden en healende kraft på os mennesker, da man både kan opleve et rigt dyre-, fugle- og planteliv, samt finde nogle gode uforstyrrede pletter at nyde den på., 5 minutter fra Rådhuspladsen.

Vi har levet op til så godt som alle statens andre krav, de sidste 10 år, med renovering af mange fredede huse samt pleje af volden i samarbejde med myndighederne, så vi håber på at kunne købe volden og overtage vedligeholdelsen af området i fremtiden.

Flytning af alle disse huse vil kræve en enorm destruktion af natur og være forstyrrende for alle, men der er desværre nogle politikere, der vil genere os.

I stedet for et konstruktivt fremadgående positivt samarbejde, er christianiaordførerne kommet med en tillægspakke, hvor de kræver, at vi bygger 15.000 kvm. almennyttige boliger midt inde i centrum af Christiania, hvilket også vil medføre et totalt ændret område og omforme vores grønne bydel til en stor byggeplads, hvilket vi ikke kan gå med til.
Hvordan det er foreneligt med vores selvforvaltning, hvor vi bl.a. står for hele infrastrukturen selv, er der intet bud på!
Hvor skal alle deres ekstra biler parkere? Vores værdier som selvstyrende samfund er virkelig kommet i en uløselig politisk situation igen…

Så i dette forår er der – på trods af den smukke årstid, med blomstrende haver, summende bier, fuglesang, flagermus i skumringen, flagrende sommerfugle, og kommende dyreunger – en slags lammelse på Staden over statens overraskende og urimelige krav.

Med i købsaftalen fik vi faktisk de byggeretter, som staten nu vil fravriste os! Vi vil gerne selv bygge og give de næste generationer denne mulighed. Det har været meget dyrt og besværligt for os at renovere de fredede bygninger i coronatiden med nedlukninger, stigende priser m.m.

Sneglen er Christianias symbolske dyr med mottoet “Skynd dig langsomt, fuglen og den fattige skal også være med”

Hermed med mange ønsker om fred i verden, lokalt og globalt!

Læs mere om vores kamp for naturen i nærområdet på:
www.christianias-frie-natur.dk