Ren vold (April 2022)

Nu har vi passeret jævndøgn og vi skifter til sommertid. Dagene bliver hurtigt længere , lysere og varmere.

Marts har været helt usædvanlig flot, faktisk har vi været velsignet med den mest solrige marts siden 1943 i skrivende stund, og måske den kan nå at slå den rekord med den solrigeste marts siden de begyndte at måle i vejret i 1920.

Dette flotte vejr kulminerede ligesom på vores aktionsdag ”Ren vold” på Christiania lørdag d. 19 marts, da det både var højt solskin, varmt og helt vindstille hele dagen.

Børn legede og hunde soppede i vandkanten på sandstranden ved Sølyst, hvor vi havde base, og der blev indsamlet skrald både på land og til vands.
Der mødte så mange folk op at vi på et tidspunkt ikke havde skralde snappere nok til alle.
Alle var glade og nød den ekstraordinære fine forårs dag.

Mange små flokke af Bramgæs fløj igennem Stadsgraven, hvilke er meget usædvanligt.
Også store flokke af Traner er fløjet hen over Christianshavn på det sidste, på vej til Sverige og Rusland for at yngle, foråret er i fuld gang.

Lappedykkerne er ankommet for at yngle hos os, hvilke man tydeligt kan høre på deres karakteristiske skrigende lyd. De bliver her nu til langt ud på efteråret.
De opfører en fantastisk slangeagtig kurmageri dans, også kaldet pingvindans, som er i fuld gang lige nu. De forærer så hindanden en buket tang der svarer til når vi kommer med blomster for at stadfæste partnerskabet.
De samme par vender tilbage til det samme lille territorie hver år.
Vi har 3 slags Lappedykkere i Stadsgraven, den Toppede lappedykker, den Gråstrubede lappedykker.
Den Lille Lappedykker overvintre her og yngler hovedsageligt i Ydre Stadsgrav langs Kolonihaverne.

 

Trold og Taffelænderne ligger her stadigvæk, men snart trækker de til Sibirien for at yngle der.
Mange småfugle trækker også gennem området i den næste tid.

Derfor er denne tid en god periode at gå på fugle kig, især langs vandet.

Man kan også være heldig at se Isfuglen flyve forbi i hurtig fart langs rørskoven.

Det første svanepar har allerede lavet deres rede i rørskoven og ligger nu og ruger, så må vi håbe de kan holde ræven stangen i år.

Det er en stor succes med alle de tømmerflåder vi lavede sidste sommer, der bliver bygget reder på dem og giver et rævesikkert sted for fuglene at tørre, hvile og sove.

Knopperne på træerne står klar til at udfolde sig ud når varmen kommer, Mirabellerne har allerede små hvide blomster knopper, snart grønnes skoven.
Blomsterne pibler op af jorden i alle farver og former.

En god nyhed er at vi endelig har fået en mand der tager opgaven omkring vandskiftet i Stadsgraven seriøst, og som har afsløret alle de fejl vi har peget på i årevis når det ikke har fungeret som det skulle.

Men sorte skyer truer desværre forude, for statens ønsker at få lov til at bygge massivt alment byggeri på den jord vi har købt, samt nedrivning af huse i de grønne områder på Christiania området. En trussel der vil ødelægge det der er nu.
Vi ønsker selvfølgelig at der kommer en fredelig og grøn løsning på det.
Man må tage en dag ad gangen i disse herrens år, hvor naturen må vige for tætte ofte meget grimme byggerier til høje priser i København.

Et rigtigt godt forår til alle

Tak til alle der donerede mad og mødte op til aktionsdagen.

Læs mere om vores natur på: www.christianias-frie-natur.dk.