”Natur klummen” (november 2015)

Oktober har i år givet mange gode naturoplevelser. Den mest markante var vel super blodmåne-formørkelsen med den røde måne, der ud over denne unikke oplevelse, kastede det mest fantastiske farvede lys ned på jorden. Vi var super heldige med den klare nat, og rigtig mange fik oplevet den.

Men naturen på voldene er heller ikke at kimse af. Træer, buske og urter står lige nu i de flotteste farver og bugner med bær, frugter og frø.  Derfor kan man være heldig at se flere forskellige fuglearter, der på deres rejse sydpå, trækker igennem vores grønne korridor, hvor der er rigeligt med mad og skjul. Kig efter rødhalse, vindrosler og sjaggere.

Troldænder, taffelænder og pibeænderne er ved at ankomme for at tilbringe vinteren her. Troldænderne bruger især Stadsgravene som soveplads om dagen. Når det bliver mørkt flyver de ud i Sundet for at dykke efter muslinger og de flyver så tilbage til Stadsgravene en times tid før det bliver lyst.  Det er vigtigt for dem, at de kan tilbringe dagen i fred for både og kajakker.  Svaneungerne er kommet på vingerne, og de voksne er nu ude og vise dem verden. De flyver rundt med dem i søerne og kysterne i Københavnsområdet.

.

Hvis man er heldig, kan man stadig møde et pindsvin eller en tudse før de går i hi for vinteren eller en flagermus i skumringen.

En ting der stikker i øjet – især langs vandkanten – er store mængder AFFALD især plastik. Vi prøver på Christiania at det samlet sammen ved et par gange årligt at indsamle alt affaldet i ”Søen”. Det er ikke små mængder der bliver samlet op, og kørt på skraldestationen.

Kommunen gør rent i parken på land, men ikke til vands. men det trænger der til. Det meste kan tages fra land med et langt net.  Et andet problem er de skraldespande, der står ved bænkene i parken.  De har ikke noget låg, så krager, skader hopper ned i dem og hiver affaldet ud på jorden, for at se om der skulle være noget spiseligt. Men det ikke spiselige blæser ofte ud i vandet. Det ville være en god ide at foreslå kommunen at sætte nogle skraldespande op med låg på.

Men kommunen skal også have ros. De har taget forsommerens klager over den forringede vandgennemstrømning alvorligt. De har sat net op ved de mest kritiske udstrømningsventiler, så de ikke stopper til. Og vander er faktisk blevet meget renere.

Mvh. Foreningen til bevarelse og udvikling af Christianias frie Natur.