Lys i natten (marts 2019)

Februar har været usædvanlig varm og meget grå.

Vintergækker , Erantis, selv krokusser blomstre allerede og Hyacinter titter forsigtigt op over jorden og venter på de helt rigtige forhold til at springe ud.

Kaprifolien har spæde skud og Solsorten er begyndt at synge i skumringen sen aften og tidlig morgen når vejret er godt.

Lyset kommer langsomt tilbage, livet er begyndt at vågne.

Nu når vi er inde på emnet ”lys”, er vi mange, især i den mørke vinter periode, der er meget generet af, den enormt stigende lysforurening i området.

Ud over at det er meget generende for os mennesker, forandre det også forholdene for de vilde dyr og fugle som opholder sig i området.

Det hæmmer desuden muligheden for at kigge på stjernehimmelen.

Troldænderne der altid har hold til i de 2 Nordlige bassiner i Stadsgraven i store flokke om vinteren, har de sidste år trukket sig længere sydpå, så langt som til Dyssebroen og ved Kaninøen.

En del af årsagen er stigende trafik af biler og mennesker på Refshalevej ved Magreteholm, men også alt det lys, der følger med alle de nye byggerier, især skibakken som desværre har massivt lys tændt hele natten. Lys har meget stor effekt på hvilke steder dyrelivet i byen, føler sig trygge og opholder sig.

Det massive lys fra Kløvermarkens fodboldbaner er en anden stor lysforurening som er meget generende for omgivelserne, det blænder, især når der ikke er blade på træerne, det er heldigvis lykkedes nogle af de mest generede naboer til at få dem til at vende lamperne lidt væk fra os der værdsætter den naturlige nattehimmel.

Vi arbejder på at gøre opmærksom på, og gøre noget ved denne stigende lysforurening i området, men det er ret meget op ad bakke.

Emnet fodboldbaner får os igen til at tænke på micro-plast. Det kunstige græs er en stor synder til micro-plast i miljøet, et stigende problem overalt.

Almindelig græs er mere besværligt, men er langt bedre for miljøet.

Byen udvikler sig hastigt og menneskene overtager forstyrrer og fortrænger langsomt det vilde dyreliv som mange trods alt har glæde af og følger med i.

De trækker sig ind på Christiania, hvor der stadig er lidt uforstyrret og skjul.

Det ville være hensigtsmæssigt at naturen mellem husene bliver tænkt ind når der bygges og udvikles fremadrettet.

Mens jeg stod på Dyssebroen og tog billederne af lysforureningen i mørket, følte jeg mig meget sårbar og udsat, da der kom mange cyklister susende forbi i høj fart i mørket. Den Cykelrute er farlig for fodgængere uden lys.

Til sidst men ikke mindst vil vi gøre opmærksom på at der igen i år bliver en stor fælles oprydningsdag i de Grønne områder Christianshavn of Christiania.

Dette bliver d. 23 marts, før fuglene bygger reder i rørskoven.

Christiania forsætter d. 24 marts på Refshalevej, alle er velkomne.

Det plejer at være super hyggeligt.

Vel mødt.