KØBENHAVN, GRØN BY ELLER FORSTENET HOVEDSTAD! (april 2019)

Overborgmester Frank Jensen, udtalte sidste år, at København ( kbh.) skal være Verdens grønneste hovedstad. Intet mindre og dejligt at høre i kølvandet på at ” Lonely Planet ”, havde udråbt Kbh. til verdens bedste Hovedstad, ikke mindst pga. arkitekturen, de mange grønne oaser, fede events og kulturelle arrengementer, dejlige caféer og gode spisesteder med synlig økologi og en ligefrem og afslappet stemning.

Vi var næsten lige begyndt at tro på at drømmen var sand, da vi hørte at VKL regeringen og Kbh´s bystyre havde ophævet fredningen af flere store og små naturområder i kommunen.

F,eks. Skal Amager Fælled atter bebygges, hovedsageligt den sydlige og vestlige del, hvor bl.a. en stor bestand af nattergale stadig holder til i ynglperioden. Byhavenetværket er blevet nedlagt. Koordinatoren af den grønne frivillig indsats er blevet sparet væk. I nær fremtid skal der bygges et stort antal højhuse i kommunen. Amagerværket der ligger lige klods op af Christianshavns nordlige grænse, har fået et 5te forbrændingsanlæg kaldet ”Skibakken”, til flere mia. kroner. Det var allerede forældet inden opførelsen gik i gang, fordi vi pga vellykket affaldssorteing ikke producerer nok skrald til at holde anlægget kørende, og som derfor må have impoteret affald fra bl.a. Tyskland for at være til gavn og nytte, Så kan vi belønnes med at få røgen i hovedet. Og så ikke et ord om betalingsringen rundt om byen, som blev skudt ned af Frank Jensens partikammerater i folketinget… og man kunne blive ved.

Så er det man spørger Frank Jensen og De Andre: ” Hvordan hænger der her sammen med at blive verdens grønneste Hovedstad i nærmeste fremtid. Blev drømmen bare til et mareridt på ingen tid ?

Hvem siger at en storby er ensbetydende med sten, stål, støj, stank og skarpt lys,

når den kan være,

En civilisation af grønne oaser, beboelse og bynatur, belysning, velduft, kultur og en summen af aktivitet .

På Lunds Universitet i Skåne har man i mange år forsket i hvilken indvirkning naturens mange facetter har på det menneskelige sind. Det kan ikke undre at folk flest ”falder ned” og slapper af, kort tid efter at de har èntreret det grønne rum. Duften af grønt, blomster, jord, løv eller nåleskov, vækker noget urinstinkt så vejrtrækningen bliver dybere og hovedet mere klart.

Da vi er forskellige, indtager vi også det grønne rum forskelligt. Nogen spiller bold, leger og slår flik flak, andre vil have jord under neglene og trylle blomster og grøntsager frem, nogen vil spadsere og føle kroppen helt ud til de yderste spidser, andre vil ligge og kigge op i himlen og trækronerne og lytte til fuglene.

Bor vi tæt på en byoase, bruger vi den flere eller mange gange om ugen, er den længere væk end 20-30 min. besøger vi oasen bare 1 gang om måneden eller mindre.

Det er altså utroligt vigtigt for folkesundheden, at der er rigeligt med bynær natur, så som parker, vild natur, lommeparker, byhaver eller adgang til hav, søer og småhavne spredt ud over hele vores by.