Vinter fugle (december 2021)

Nu er vinteren ankommet med kulden, de mørke morgen-og eftermiddagstimer.
Vi trækker os ind i de varme stuer, dem der har dette privilegium.

Det ser desværre ud som om vi må trækkes med endnu en corona vinter, uden julefrokoster, indendørs adspredelser samt juleløses jul pga. smittefaren.
Men heldigvis har vi stadig god natur i byen hvor man kan færdes risikofrit, få frisk luft og ny energi, og måske endda en speciel naturoplevelse.
Den vilde natur er vigtig at bevare for os der bor i byen, den er medicin for sjælen.
Heldigvis har vinteren også sin charme.
Når bladene er faldet af buske og træer, kan man se de smukke silhuetter af trækronerne imod himmelen.
Findes der noget så opløftende som en solrig og kold vinterdag, hvor luften er klar, kulden bider i næsen, og fuglene synger. Det løfter virkelig energien og humøret.
Den sidste måned har man kunne høre rødkælkens smukke sang på voldene, når de ankommer og skal markere sit territorie. Det er en af de fugle der kun er her om vinteren.
Klimaet er desværre blevet varmere og det er efterhånden en sjældenhed at vi får rigtig vinter med is på søen og skøjtebane.
Men der dannes ofte en tæt vintertåge om morgenen, så landskabet får en eventyragtig lidt mystisk stemning når man færdes, især i naturen.
Netop disse vejrskift får en del vinterfugle til at trække ned imod os, sjakkere, halemejser, flagspætter, silkehaler, stillitser, m.fl.
Hver vinter tiltrækker forskellige fuglearter, og fordi vi har masser af bær samt anden føde og skjul, i vores nænsomt plejede natur, indbydes der til et længere ophold her.
Der er flere der har spurgt hvor alle småfuglene er blevet af, det kan der være flere årsager til.
Ifølge Naturbeskyttelses organisationen bird life international dræbes der 27 millioner fugle i Europa hvert år. Det foregår med limpinde fælder og skud.
I Danmark er det hovedsageligt nedrivning af svalereder, ødelæggelse af måge, krage, duer og skarve reder. Man regner med at 20 – 60.000 fugle må lade livet bare i Danmark og Sverige årligt.
De værste lande er Italien, Egypten og Syrien hvor småfugle er en delikatesse.
I Grækenland, Frankrige, Libyen fanges der 1 million fugle om året, de er i mange lande en traditionel del af husholdningen. Men de smukkeste sangfugle fanges også til burfugle.
I Tyskland og Spanien fanges der 500.000 fugle årligt.
For nylig fandt de norske toldere hundredevis af finker, som nogle sydeuropæere havde fanget til deres husholdning, der var også rødlistede arter imellem.
Men den voksende bestand af krager og skader i området, som spiser småfuglenes æg og unger kan også lave et godt indhug i bestanden. En af årsagerne til den stigende bestand af kragefugle kan være alt det madaffald der flyder rundt omkring i parker og langs havnen i København. Der er desværre kommet en dårlig affaldskultur blandt de unge.
I gamle dage var der parkbetjente der forebyggede dette problem.
Mange af de vilde dyr og fugles levesteder forsvinder desuden, da vi bliver flere og flere mennesker og uerstattelig natur bebygges.
Fugle trækker særligt langs kysterne om natten og landskabet ændre sig hele tiden af forskellige årsager. Nok om det.
Lidt lokalt: Vores enlige svaneunge fra kaninøen er kommet godt på vingerne. De 3 svaneunger i Ydre stadsgrav ser ud til at trives, deres forældre er et ældre fast svanepar, som fik en chance i år, da nogle søde unge Christianitter fik lavet en rævesikker tømmerflåde til dem på Syddyssen.
Der er desuden 3 store svaneunger i vandet mellem Torvegade og Langebro, så det blev alligevel til 7 svaneunger i Stadsgraven i år, på trods af den stigende rævebestand.
Der er ikke ankommet særligt mange troldænder i år, måske de har fundet nye opholdssteder eftersom vi er ramt af en massiv stigende lysforurening og trafik efter Margreteholmen, skibakken og den ellers stille mørke fredelige del af Christianshavn er blevet udbygget.

Nu må vi spændt vente og se hvad denne vinter byder på af unikke lokale naturoplevelser
Vi ønsker hermed alle en god jul og et godt nytår.