Så kom Kong Vinter

Naturklummen December 2022

Så kom kong Vinter susende ind fra øst med kulden fra de sibiriske sletter og et lille drys sne.
Denne kommende vinter kan minde lidt om 70’ernes energikrise, hvor Kim Larsen synger ”Det er en kold tid, som vi lever i, alle går rundt og fryser¨!
En lille reminder om, hvad et af vores nabolande er op imod denne vinter, hvor mange er uden mad, vand og el.
Hermed en opfordring til at støtte Røde kors med tøj og/eller penge, hvis man har mulighed for det? Det kan man gøre på nettet, i deres butikker eller i de opsatte tøjcontainere, der er sat op rundt omkring.
De fleste af os kan heldigvis bare nyde vinterens ofte klare friske luft for derefter at søge tilflugt i en lun stue.
Der er mange sjove ting, man kan gøre med børn og barnlige sjæle i naturen i denne tid, lokalt.
Der ligger stadig masser af flotte blade i klare gule, grønne og orange farver, som man kan presse og bruge til f.eks. juledekorationer. Man skal nok ikke vente for længe, før de er forvandlede til brune krøllede blade for til sidst at smuldre.
Man kan også gå på kastanjejagt og lave kastanjemennesker og -dyr.
Eller hilse på hestene, som nu alle er hjemme igen efter sommergræsning.
En stor tak til Christianias gartnergruppe for det store arbejde med at vedligeholde og reparere trapper og stier, så vi alle kan gå tørskoede rundt og nyde den nænsomt plejede natur.
Hejrekolonien på Kaninøen har slået sig ned for vinteren – efter at have været væk hele sommeren – bortset fra de 2 ynglende par, der blev og byggede rede for første gang i år. Dér bliver de til gæssene kommer til foråret, og så plejer de at flyve ud og finde andre steder, hvor de kan bygge reder og fiske sommeren igennem.
Kolonien er stille og roligt vokset i løbet af årene. Der er talt op til 35 hejrer på øen sidste år. En hejre kan blive op til 30 år gammel.
Der er ikke så mange troldænder indtil videre, men til gengæld en pæn del pibeænder iklædt deres smukke lysegrå fjerdragt med orangebrune hoveder.
Der er også for nyligt observeret en større flok silkehaler i området. Man kan jo være heldig at se nogle smukke fugle på gennemrejse – eller kortere ophold – på sin tur i det grønne, især nu, hvor vejret har forandret sig så pludseligt.

Godt nyt fra Søgruppen:
Vores vedvarende arbejde for et godt vandmiljø i Stadsgraven bærer langsomt frugt.
Vi har igen haft et meget konstruktivt møde med den ansvarlige mand fra kommunen, som står for vandområderne i København.
Der er opsat ny ventil og lagt nye rør i den nordlige ende af Stadsgraven i de rigtige dimensioner. De gamle var for små og ikke optimale.
Der er flere gode tiltag på vej. Planen er, at hele systemet i 2024 bør fungere optimalt, så at et vandmiljø med vandplanter også bliver optimalt. Det ser vi frem til! Kommunens mand ville oven i købet gerne se, om han kunne låne en båd fra kommunen og deltage med at samle skrald op fra vandsiden, nord for Torvegade, når vi laver vores årlige lokale rengøringsaktion, ”Ren vold”, i de grønne områder, til foråret. Endelig en kvik og ansvarlig person med de bedste intentioner.
Dagene skrumper ind – men nu er der ikke mange uger til vintersolhverv, hvor lyset vender og begynder at tage til igen.
I den mørkeste tid – når vi fejrer juletiden med masser af kunstigt lys og godterier – kan vi anbefale at gå en tur ind i Den grå Hal, til Christianias julemarked, og få en varm gløgg eller en øl, samt at nyde lidt musik og i det hele taget få sig en på opleveren…
Julemarkedet åbner d. 9. dec.

Vi vil hermed ønske jer alle en dejlig jul og et godt nytår!

Hold hovedet koldt og fødderne varme!