50 års fødselsdag (Oktober 2021)
Nu har vi passeret jævndøgn og efteråret har meldt sin ankomst.
På selve jævndøgnsdagen d. 22 september, var vi Christianitter så heldige at vejrguderne var med os. Solen stod højt på himlen og vinden holdt en pause, det mindede mest om en regulær sommerdag, en velsignelse fra naturens side.
Christiania havde nemlig lige præcis den dag, i anledning af sin eksistens i nu 50 år, arrangeret et stort farverige optog gennem København.
Humøret var højt og selve optoget med omkring 2000 farverige mennesker bestående af pigegarden, teatervogn, musik, grønlandske trommedansere, heste samt folk i alverdens fantasifulde udklædninger, spredte gode energier igennem byen. Det fik smilet frem på alle tilskuers læber eftersom optoget bevægede os gennem gader og stræder. Så godt som alle fraktioner fra Christiania var repræsenteret på denne onsdag eftermiddag, og som rosinen i pølseenden var sidste mand i optoget en skraldeopsamlings alf med cykelvogn og snapper.
Det mindede om et stort eventyrs optog der næppe kan beskrives men skal opleves.
Efterfølgende blev der afholdt 4 dages fest med mange små sener med taler og musik for børn og voksne spredt rund omkring på området. På selve fødselsdagen d. 26 september blev der sat det helt store kaffe-langbord op, fra Mælkebøtten til Nordområdet, med kaffe og kage til alle, serveret af søde sirligt udklædte servitricer. Sikke en fest.
Men da dette jo er en naturklumme vil jeg nu fokuserer på naturen på Christianshavn og i byen.
En af Christianias mærkesager er jo den fri nænsomt plejede natur, som er blevet en mærkevare for os, som vores Gartnergruppe passer så smukt.
Folk i byen har i disse år virkelig fået øjnene op for glæderne og fordelene ved at have muligheden for at kunne opholde sig i denne type vilde natur, med et væld af vilde dyr og planter, tæt på deres bopæl. Det har også en stor værdi for børn i disse ellers digitale tider. Børn har ret til krat.
Men natur i byen er ikke bare noget man kan tage for givet. Vi har måtte kæmpe hårdt for at beholde og udvikle vores del, dokumenterer at det ikke bare bar siv og små dårlige bræddehuse, men at det faktisk er et ret specielt område med en rig biodiversitet midt i en storby, som vi værner om. Vi hænger i øvrigt naturmæssigt sammen med Amager fælled, som en lang grøn korridor, der er livsgrundlaget for et væld af dyr såsom rådyr, ræv og pindsvin, stand og trækfugle, insekter, planter osv. Der bliver i denne tid kæmpet bravt i den anden ende, bl.a. på Lærkesletten imod mere byggeri.
Nu går vi ind i en spændende tid, hvor fuglene trækker igennem vores store grønne område, så der er mulighed for mange naturoplevelser for dem der har øjne for det.
Lappedykkerne er fløjet væk for vinteren, Troldænderne begyndt at ankomme.
Men naturen og de vilde dyr har det svært i disse år i vores by. Mange arter forsvinder hele tiden herfra, som Tårnfalken, nattergalen, gøgen er så godt som forsvundet, hvilke er et stor tab, flagermus bestanden er drastisk faldende, årsagen kan være stigende lysforurening og nedlagte tørrelofter der bliver omdannet til lejligheder samt færre gamle træer. Folk spørger ofte hvor sangfuglene er henne i år, det har vi haft mange spekulationer over. Kan det være den voksende flok af Krager, Alliker og råger der spiser æg og unger, katte eller er det globalt at småfuglene er trængte pga. manglende insekter og uberørt natur, det må guderne vide.
Tiden burde være med os der værner om by-naturen, nu da klimaforandringerne rigtig banker på, men det er desværre en lang og udholdende kamp at råbe politikkerne til fornuft. Giv aldrig op.
Christianias frie natur projekt lever heldigvis i bedste velgående, fugle skiltet ved Dyssebroen er malet fint op (næsten færdigt) så man kan finde netop den fugl man får øje på i skoven eller på søen og finde ud af hvad det er for en slags.
Fuglen og den fattige skal også være med.