CHRISTIANIAS TRÆER OG BUSKE

Mange af de træsorter, der vokser på Christiania, er i sin tid blevet plantet af militæret som nytte-træer.

Nogle arter, hovedsageligt frugttræer og buske, blev indført af beboerne, dvs. befalingsmænd og deres familier, og vi er desuden blevet fortalt, at de store solitærtræer i sin tid bl.a. blev plantet, så man kunne fælde dem, smøre dem ind i baj og antænde dem og dermed lave en ild-mur i tilfælde af invasion fra Svenskerne. En del træer er således decideret plantet som forsvar imod en fjende.

I nyere tid har Christianitterne, siden slumstormen i 1971, plantet tusindvis af træer og buske og endelig er andre arter blevet båret hertil af dyr og fugle.   

Træsorterne og deres anvendelse

Træ var et uundværligt materiale i gamle dage, og her vil vi fortælle lidt om de forskellige træsorters anvendelse.

Tjørnen, som er den mest dominerende, blev først og fremmest plantet som et tæt tornekrat, så fjenden (svenskerne) ikke kunne komme igennem. Den blev desuden anvendt til redskaber og drejearbejder, mens blomster og blade blev brugt til hjertemedicin. Bærrene, der er fulde af C-vitaminer o.m.a., har man malet til mel og blandet i rug, hvede og boghvedemel, så melet fra de 3 kornsorter strakte længere. 

Elmetræ er stærkt og meget holdbart, hvis det bliver holdt tørt. Under vand er det næsten uforgængeligt. Elm kan dampbøjes og stukkes.

Elmen blev brugt til møbler, træsko, gulve, skibskøle, klokkeophæng, vognhjul, hestekrybber og en lang række andre ting, der krævede stærkt træ. Det giver sig en del, og derfor har man ikke kunne bruge det i finere snedkerarbejde.E

Man lavede desuden tovværk af barken, og man kunne bruge den tørrede og pulveriserede inderbark som mel.

I slutningen af  1970erne blev elmetræerne hårdt ramt af Elmesyge, som i øvrigt hærgede hele Europa helt frem til 1990erne, og i den forbindelse døde alle Christianias elmetræer – men frø fra den gamle bestand har ligget og hvilet i jorden, og nye raske elme er på vej op.

Asketræ er meget stærkt, elastisk og sejt, og nemt at bearbejde, dampbøje og stukke. Det er siden oldtiden brugt til skafter, redskaber, til vogne og vognhjul, stiger, spyd og buer. 

De første flyvemaskiner blev bygget af asketræ, da træet var sejt og stærkt selv som spinkle tynde lister.

Ahorntræ er forholdsvist hårdt, og stærkt. Man brugte det til møbler, gulve, køkkenredskaber, træsko, skulpturer.

Ahorn er let at bearbejde og har et ret lille svind, derfor blev det især brugt til ting, der ikke måtte give sig, så som musikinstrumenter som violiner, klaverer og fagotter.

Rønnetræ er stærkt og hårdt. I gamle dage brugte man det til tænderne i de gamle vindmøllers tandhjul, fordi det var hårdt og kunne tåle slid. Det blev også brugt til trædrejning.

Bærrene brugte man til gele.

Kastanjen blev først indført i Danmark i 1721. Den blev anvendt til sæbe og vaskemidler, da den indeholder saponiner, og kastanierne er blevet anvendt til foder til de mange heste i artilleriet. Under anden verdenskrig brugte man den til erstatning for kokosmel og lavede marcipan af den på marcipanfabrikkerne.

Øvrig bevoksning

Volden har, i en periode i fredstid, været lejet ud i stykker til Københavnere, som kunne dyrke frugt og bær og andet grønt og have mindre husdyrhold, f.eks. høns og duer.

Frugttræer, bærbuske og hyld blev brugt i den daglige husholdning.

Fælles for de fleste træer og buske på området er, at de har blomster, mange blomster i hele forårsperioden, hvilket giver en hel speciel stemning. Langt ud på sommeren kan man se klatreroserne blomstre i toppen af deres værts-træer. Pga. alle de mange blomster har der også altid været biavl på området.

Desuden gror der eg, bøg, el, akacie, birk, pil, poppel, lind, fuglekirsebær, mirabel og et væld af forskellige roser oma.

Da Christianitterne i sin tid indtog Christiania, havde forsvaret gennem tiderne plantet en del sjældne træer, men en del af dem er desværre blevet fældet af uvidende beboere ad åre. Vi har tænkt os at forske lidt mere i dette spændende emne og få dem genplantet.

I dag er Christianias nænsomt plejede og lidt vildtre grønne område et stort frirum for især fuglelivet, men også for pindsvin, ræv, tudser, salamander, insekter og 100.000vis af mennesker.

Jørgen og Line