Den farlige natur (januar 2021)

I takt med at det aldrig har været så nemt at skaffe informationer og viden gennem internettet, bliver vi oftere og oftere kontaktet af christianshavnere, som har gjort observationer i naturen på Christiania .
Det er spændende at man med en mobil telefon i hånden, kan blive klogere på sine naturomgivelser..med få klik og et foto, kan man med diverse apps få identificeret den plante, eller det dyr man ikke kender.
Man får oplysninger om oprindelse ;
er det en hjemmehørende art jeg står og kigger på, eller er det måske en eksotisk tilflytter fra fjernøsten ?
…Var det en mink jeg så i går ved stadsgraven?
Eller; er planten giftig ?
Kommunerne rundt i landet, har fundet ud af hvor værdifuldt det er, når borgerne laver observationer ude i naturen.
Der er oprettet Hotlines man kan ringe til, hvis man opdager planter, træer, eller dyr, der er farlige eller kræver regulering, og alle natur og miljøforvaltere véd, at lokalobservationer og lokal erfaring er nyttigt værktøj, når man har med naturen at gøre..
I Christianias gartnergruppe har vi altid nydt godt af Christianias flade struktur, der inviterer til at man blander sig, har en mening, og føler sig medansvarlig for hvordan naturen bliver forvaltet.
Vi kunne for eksempel meddele kommunen at vi slet ikke har frøsættende bjørneklo længere, da de sidste år henvendte sig med en opfordring om bekæmpelse af netop bjørneklo på Christiania.
Det har udelukkende kunne lade sig gøre på grund af beboerne i de mest berørte områder, Blå karamel og Bjørnekloen, som løbende har informeret os om nye opblomstringer, eller selv taget ansvaret for bekæmpelsen i en del af deres nærområde.
De fleste ved vel efterhånden at saften fra bjørneklo er giftig, og giver udslæt og blærer der minder om brandvabler, men det er faktisk ikke derfor vi bekæmper den.
Bjørneklo er på statens liste over invasive arter, fordi den breder sig uhensigtsmæssigt og overtager store områder, som bliver overskygget og artsfattige.. at den oveni er giftig, er en mindre, omend meget ubehagelig detalje.
De senere år har vi fået et stigende antal henvendelser, angående giftige planter som gror på Christiania.
Det drejer sig for eksempel om den smukke skærmplante Vild pastinak, der er fristende at lave buketter af, men som er i familie med bjørneklo og giver samme væmmelige reaktion på huden, eller Italiensk( falsk) ingefær, som med sine flotte røde bær, kan lokke børneøjne til at tro at de kan spises, men som giver vældig dårlig mave.
Ofte er der en forventning om at vi som Christianias naturforvaltere, går ud og fjerner giftige planter, på lige fod med bjørneklo når de opdages, og at giftige planter er noget der skal bekæmpes.
Men,-
Naturen ER en farlig én, og vi kan ikke bekæmpe os ud af det faktum, at man skal begå sig i naturen med omtanke..
Vidste i for eksempel at den lækre vitaminrige hyldebærsaft som vi køber i supermarkedet, er kogt i mindst 20 minutter..?
Hyldebær indeholder stoffer som danner blåsyre – cyanid -, som først forsvinder ved lang tids kogning.
De svulmende klaser af hyldebær vi ser på træerne om sommeren, er med andre ord giftige indtil vi har forarbejdet dem, men ingen forestiller sig vel, at vi skulle fælde hylden af den grund..
Eller salvie..
Salvie the er “gift” for en ammende mor, fordi salvie kan nedsætte mælkeproduktionen, men medicin for kvinden der har mistet sit nyfødte barn.
Nutidsmennesket er håbløst bagude i forhold til adfærd i, og forståelse for naturen.
Vi kan tilegne os al den viden vi vil, men hvis vi ikke forstår hvordan vi skal bruge den, så ender vi med at blive bange i stedet for kloge.
Hver gang man opdager en giftig plante, skal man lige kigge på dens egenskaber;
Blev den bragt til landet med munke, som nyttig lægeurt ?
Kan den blive til mad ved forarbejdning ?
Hvilke dyr og insekter er afhængige af planten ?

Lige nu titter de første forårstegn frem.
Det er den smukke Erantis, som står der og ser så fristende gul og lækker ud.
Lad den stå, for den er én af de første blomster som forårsbierne vågner til,- og så er den lille knold for øvrigt giftig…

Grøn kærlighed
Christianias gartnergruppe