Naturklummen (februar 2018)

Her i vinter sæsonen når træerne står nøgne i smukke silhuetter mod himlen, ser man tydeligt de nye bygninger der er skudt op omkring den nordlige del af voldanlægget.

Især den nye skibakke er meget dominerende. Flot ser den dog ud når bygningen ved solop- og solnedgang reflekterer sollyset i de smukkeste røde farver, men resten af tiden er den meget grå og stjæler faktisk lidt af oplevelsen af, at vi befinder os på det gamle historiske voldanlæg.

Da den i sin tid var på tegnebrættet var det meningen at der skulle laves grøn facade, og vi har i Christianias frie natur forening længe undret os over hvad der blev af dette.

Det ville både pynte på bygningen og fremme leveforholdene for fugle og insekter.

Jeg fik fornylig chancen for at spørge ind til dette hos en ansat, og fik besked på at det er droppet, da det er for dyrt, idet det både skal vandes og vedligeholdes.

Man kan jo så bare håbe på at de får råd til dette ad åre.

Ellers går vinteren sin vante gang. Ræven har taget den første svaneunge, som under en flyveøvelse landede et forkert sted og da den ikke kunne finde ud af at flyve tilbage til forældrene, blev den jagtet på land af nogle fremmede voksne svaner, så ræven fik sig et nærende måltid.

De første forårstegn er begyndt at røre på sig, vintergækkerne titter frem nogle sparsomme steder, og vi kan nu se frem til at jorden vågner langsomt igen efter vinterens stagnation.

Det er derfor nu tid til at planlægge og gentage plastik opsamlings succesen ” REN VOLDu” fra de sidste par år, det bliver i år d. 10 marts, før fuglene bygger deres reder.

Skriv det ind i kalenderen.

Det er super hyggeligt at være så mange ude og rykke samtidigt. Det giver en oplevelse af sammenhold at lave dette stykke arbejde med sine naboer og ses efterfølgende tydeligt på de grønne områder, hvor kommunen ikke kan nå helt i bund.

Sidste år kom der folk både fra Amager og Islandsk Brygge og hjalp til, vi regner med der var over 100 mennesker, så man kan håbe at konceptet vil sprede sig til andre steder med tid.

Det er Christianshavn miljøgruppe, Christianis frie natur, kommunen m.fl. der samarbejder om projektet. Der bliver fælles morgenmad i Beboerhuset og på Christiania kl.10, med uddeling af grabber og plastiksække, der bliver også udpeget forskellige områder der især trænger til en grundig oprydning.

Da vi lavede den første aktion for 2 år siden samlede vi omkring 2 ton plastik, hovedsageligt i rørskoven omkring Stadsgraven. Der kommer hele tiden nyt til, så det er et stort løft til kvarteret med denne forårsbegivenhed.

Nærmere info kommer i den næste Christianshavner.

Et andet godt initiativ der er på vej er ”plastikposefri Christianshavn”, mere om det når den tid nærmer sig.