På Christiania har vi masser af pindsvin.

Pindsvinevenlige haver er desværre en mangelvare i dag, men Christiania er en stor dejlig pindsvinevenlig have, og pindsvinene stortrives her.
Her bliver ikke sprøjtet, fejet blade væk, skåret for meget ned mm., så her er et rigt spisekammer af snegle og andre lækkerbiskner. Her er masser af krat, buske, kvasbunker, naturlige huller og skure og mange andre dejlige gemmesteder. Nogle mennesker har oven i købet forsøgt at lave pindsvine- huse, hvor de kan sove deres vintersøvn.
Når man bevæger sig ud i natten, fra april til oktober, er det slet ikke usædvanligt at møde et eller flere pindsvin. Ofte opdager man dem, fordi de laver en hulens masse larm, grynten og rumsteren. Nogle gange passerer de en sti i skumringen eller flygter ind i buskadset, når man nærmer sig.
Da Holmen blev udbygget, fik vi en kæmpe invasion især af pindsvin, men også andre “vilde dyr” og fugle, der flygtede herover. Jævnligt var der et pindsvin, der kom galt afsted i sin søgen efter et nyt levested. Derfor har vi nu en god kontakt til pindsvine-plejestationen i Dragør, som tager sig af de skadede dyr.

En dag da jeg kom hjem, stod der et hittepindsvin foran min dør. Jeg ringede jeg til plejestationen, der straks sendte en mand ud efter det. Jeg stod og ventede på ham med pindsvinet ude på Refshalevej, da der langt om længe kom en lille orange bil med de gule blink tændt. På køleren stod der “PINDSVINEAMBULANCE” med rødt. Det var en meget hyggelig snakkesaglig ældre mand, som så kørte pindsvinet ud til pindsvineskadestuen.

Gode råd om pindsvin

Hvis man ser et pindsvin ude om dagen, er det måske bare sultent eller tørstigt. Giv den noget vand at drikke og hvis den i øvrigt ser veltilfreds ud med det, så lad den være i fred. Men der kan også være noget galt. Hvis den er såret, eller der er spy ved øjne, snude eller sår trænger den til hjælp. Det er ALTID en autoriseret person, der skal rense og efterse pindsvinet. Man kan evt. dække det til med et klæde, eller tage det ind, og give det lidt vand til at starte med. Ring hjælp hos pindsvinevennerne, så henter de det, hvis du ikke selv har mulighed for at aflevere det.
Læs mere på www.pindsvin.dk.
Hvis man lader et sygt eller såret pindsvin ligge, risikerer man at det bliver angrebet af fluer, der straks lægger æg.
Æggene udvikler sig til spylarver, der kan kravle ind I pindsvinet, og spise det op indefra, hvilket er meget smertefuldt.
Giv ikke et pindsvin mælk, og selv om de elsker avocado, så har de ikke godt af det. De har bedst af vand og evt. kattetørfoder.

Hvis du vil vide mere om pindsvin, så har pindsvineeksperterne på Naturhistorisk Museum i Århus en glimrende hjemmeside: naturhistoriskmuseum.dk